Türk mallarının gümrüklerde yaşadığı sorunlar

Türk mallarının gümrüklerde yaşadığı sorunlar

Rusya’nın ticari partnerleri arasında Türkiye üst sıralarda gelmektedir. Öyle ki yıllardır ticaret hacmi Rusya ile en yüksek 5 ülke arasına girmektedir. Bu ticaretin başlıca ürünleri ise gıda ve hafif sanayi ürünleri – tekstil ve ayakkabıdır. Yaklaşık 10 sene önce “kolaylaştırılmış gümrük bölgesi” uygulaması yürürlüğe girdi. Bu zamana kadar Türkiye’nin Avrupa-Asya ticaret birliğine katılacağı ön görülüyordu. Jeopolitik riskler her zaman vardı; fakat son zamanlarda en büyük sorun ruble kurundaki yükseliş olarak görülüyordu. İki ülke İlişkilerinin bozulması ise ticarete büyük bir darbe vurmuştur.

Türk malı ithalatçıları, ruble kuru dolayısıyla çıkan sorunlarla mücadele ederken, şu anda ise malların sevkiyatı ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır. 1 Ocak 2016’dan itibaren bazı ziraat ürünlerinin ülkeye girişi yasaklanmıştır. Hafif sanayi ürünlerde ise herhangi bir yasak bulunmamıştır. Fakat Aralık 2015’den itibaren gümrüklerde malların tutulması, daha fazla kontrol uygulanması ve süreçlerin geciktirilmesi gibi durumlar söz konusudur. Bu sıkıntılar hem göndericilere, hem de alıcılara büyük sıkıntılar yaratmaktadır.

Son yıllarda uluslar arası taşımacılık da belli bir değişikliğe uğradı. Büyük şirketler toplu bir taşıma tercih ederken, orta ve küçük ölçekli şirketler parsiyel taşımacılığa yönelmiştir. Parsiyel taşımacılık maliyetleri azaltmak yönünde önemli katkılar sağlamıştır. Bazı şirketler ise daha ucuz olan “kargo” yöntemini seçmiştir, fakat bu yöntem, özellikle gümrüklerde yaşanan sorunlar ve kontroller dolayısı ile, son derece riskli olmaktadır. Belge eksikliği ve resmi olmayan prosedürler dikkat çekmektedir.

Ticaret dünyasında şu soru ortaya çıkmıştır; taşıma maliyetlerini minimuma indirip riskleri de nasıl azaltabiliriz ? Bu sorunun cevabı ise güvenilir ve tecrübeli bir lojistik partneri bulmaktır. Ayrıca lojistik partneriniz her müşteri için ayrı çözüm yolları bulmalı ve gümrük bölgesinde resmi prosedürleri gerçekleştirebilmelidir.

LOGEKSİM uzmanları, her müşterimiz için ayrı çözümler sunmakta, her müşterimize lojistik ve finansal destek sağlamaktadır. Orta ve küçük işletmeler için parsiyel taşımacılık yapılmakta, yükleriniz güvenli ve en çabuk şekilde ulaştırılır. Tüm sevkiyatlarımız resmi bir şekilde gerçekleştirilmekte, bütün gümrük belge ve evrakları sağlanmaktadır. Parsiyel taşımacılık da “kargo” taşımacılığından az daha maliyetli olmaktadır. Tüm tır taşımacılığı da yapılmakta olup, gümrük ve taşıma süreleri en aza indirgenmektedir. Sevkiyatlarımız en kısa sürede sigortalı bir biçimde gerçekleşmektedir.

-->