Türkiye-Rusya Arasındaki Ekonomik Gelişmeler.

Türkiye-Rusya Arasındaki Ekonomik Gelişmeler.

Sidney'de gerçekleştirilen G-20 zirvesinde Rusya Dış İlişkiler Geliştirme Bakanı A.Ulukyayev ile bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük Birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusunda görüştüler.Türkiye bu konuda istekli çünkü iki ülke arası ticari hacim oldukça yüksek.
Rusya, Türkiye ile ticaret hacmi açısıdan Avrupa Birliği'nden sonra 2. sırada yer alıyor.2013 verilerine göre, iki ülke arası ticaret hacmi 32,7 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'ye gelen gazın %56'sı Rusya'dan alınıyor. Ayrıca Türkiye'den gelen tekstil ürünleri, ayakkabı, inşaat malzemeleri,tesisat ve elektronik ürünler de Rusya'da oldukça rağbet görüyor. Gelişen lojistik sektörü ve verilen gümrük hizmetleri deticaretin artmasında önemli rol oynuyor.
Logeksim uzmanları ve gümrükçüleri bu konu ile yakından ilgilenmektedir. Türkiye'den ayakkabı ve tekstil ürünlerinin sevkiyatı ve gümrüğü konusunda uzmanlaşan firmamız, yaz aylarında bu konu ile alakalı bir gelişme olmadığını gümrük uzmanımız ve İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Ali Aktaş'tan teyit etmiştir.
Fakat Eylül ayı içerisinde gerçekleşen görüşmeler ve ticarette ulusal para birimi kullanımı ile alakalı gelişmeler bu süreci hızlandırmıştır. Bu seçenek daha önce 2010'da gündeme geldi ama gümrük ödemelerinin dolarla yapılması gibi sıkıntılarla karşılaşılmıştı. Şu an ruble ile ödeme konusunda yaşanan gelişmeler süreci hızlandırmıştır.
Firma olarak bu süreçlerin müşterilerimiz için olumlu hale gelebilmesi için finans birimimiz çalışmalarına başlamış olup bu ay içerisinde sonuç almaya başlayacaktır. Müşterilerimizin üreticileri ile ödemeler ve para transferleri konusunda daha kolay çalışacak olmaları Türkiye'den gelen tüketim mallarının piyasasında büyük bir artış sağlayacak olup ticaret yapma kapasitesini daha da arttıracaktır.
-->