Türkiye’den Rusya’ya ihracat analizi; 2014 ve 2015’in ilk 9 ay karşılaştırmaları

Türkiye’den Rusya’ya ihracat analizi; 2014 ve 2015’in ilk 9 ay karşılaştırmaları

Sitemizin ziyaretçileri için hazırladığımız, Türkiye’den Rusya’ya ihracat rakamlarının 2014 ve 2015 yıllarının ilk 9 ayı baz alınarak karşılaştırması detaylı bir şekilde yapılmıştır.

Resmi kaynaklar ve sektör temsilcileri , iki ülke arasında ihracat-ithalat rakamlarının düştüğünü belirtmektedir. İki ülkenin yaşadığı ekonomik zorlukların aralarındaki ticarete ne şekilde yansıdığını rakamlarla yansıtmaya çalıştık. Bu karşılaştırmada baz aldığımız ana ürün grupları: tekstil ve ayakkabıdır. Karşılaştırmanı sonunda devam eden süreç hakkında bir çıkarım ve öngörü raporu hazırlanmıştır. Bu analiz resmi bilgilere göre hazırlanmıştır ve analizde ürünlerin ağırlıkları kullanılarak karşılaştırılmıştır.




Görüldüğü gibi, bu sene trikotaj ihracatı %32 (2000 ton) civarında azalmıştır, en kuvvetli düşüş mayıs ayında %50 civarında olurken, eylül ayında %28’le en az düşüş gözlemlenmiştir.

62. gümrük grubu– giyim



İlk ürün grubunda olduğu gibi, giyim ürünleri grubunda da %17 (1000 ton) civarında bir azalma söz konusudur. Ocak ayında %36 ile en kuvvetli düşüş gözlemlenirken, Eylül ayında %14 civarı düşüş olmuştur.

64. gümrük grubu– ayakkabı



Bu tablolarda da öncekilere paralel bir durum görülmektedir. Mayıs ayı haricinde tüm aylarda düşüş görülmektedir. En kuvvetli düşüş %53 ile şubatta olurken, eylülde %30 civarı olmuştur. Mayıs ayının tam ara sezona denk gelmesi sebebi ile yaklaşık %24’lük bir artış gözlemlenmiştir, fakat 9 ay içinde ortalama %34 civarı bir düşüş görülmektedir.

3 ürün grubunun ortalama rakamları – 61(trikotaj),61(giyim),64(ayakkabı).



Genel tabloya bakıldığında, 3 ürün grubunda da ortalama %28 civarında düşüş gözlenirken, ocak ayı %44 ile en düşük ay olurken, eylül %28 ile bu durumdan en az etkilenen ay olmuştur.

Sonuç:

1. Ayakkabı ve giyim gruplarında ortalama ihracat düşüşü 2014 ile karşılaştırıldığında %28 civarındadır.


2. En büyük düşüş %34 ile ayakkabıda olmuştur.


3. Giyim sektöründe de düşüş gözlemlenirken, trikotaj grubunda %32, diğer kumaşlarda %17 civarı düşüş olmuştur.


4. 4.Bu düşüş trendi şu an için sabit gözüküyor ve devam etmesi olasıdır.


Analiz

İki ülke arasındaki ticaretin azalmasının temel sebebi, rublenin dolar karşısında ciddi anlamda zayıflamasıdır. Ruble-dolar ilişkisine bakarak önümüzdeki günlerin değerlendirmesini yapmak mümkündür.

2014 yılının ilk 9 ayında dolar ortalama 34-36 ruble civarında seyretmekteydi.

2015 yılının ilk 9 ayında ise dolar 60-64 ruble ortalaması ile geçirdi.

Rus rublesinin %80 dolayındaki bu dalgalanması ve iki ülke arası %30 civarı azalan ticaret hacmi söz konusudur, fakat Türk lirasındaki dalgalanma da bu olayların diğer bir sebebidir. Buna ek olarak Çin pazarı ile rekabet edebilmek adına, Türk üretici ve satıcıların kendi fiyat politikalarında daha esnek olması gerekmektedir.

Bu bilgilerden yola çıkarak, doların durumu da göz önüne alınarak önümüzdeki süreç için şöyle tahminler yapılabilir.( Şu an dolar 62 rubledir.)

Rublenin 68-72 civarında olması, ticaret hacmini %5-%7 civarı düşürür.

Rublenin 100-120 dolaylarında olması, ticaret hacmini 25-35% dolaylarında düşürür.

Rublenin 50-55 dolayında olması düşüşü 8-11% azaltır.

Eğer kur 60-64 civarlarında kalırsa ticaret hacminin sabitlenmesini bekleyebiliriz, yani 2014 yılından 30-35% daha düşük rakamlar görebiliriz.

Kaynaklar

Bütün rakamlar halka açık sitelerden alınmıştır:
www.customs.ru
www.tks.ru
vb.

Logeksim 2002’den beri Türkiye-Rusya arası taşımacılık yapmaktadır. Pazarın özelliklerini anlamaktayız.Müşterilerimiz ve satıcılarımız arasında ticari ilişkileri kuvvetlendirmekteyiz.Gümrük organlarının taleplerini bilmekteyiz Eğer ki Türkiye-Rusya arası ticaret ve taşımacılık talepleriniz var ise, sizlere çözüm ortağı olmaya hazırız.

Online talep formu doldurun: http://logeksim.ru/perevozka-gruzov.php

Sizi aramamız için talep gönderin: http://logeksim.ru/perevozka-gruzov.php#call

Size uygun şekilde iletişime geçin: http://logeksim.ru/contacts/

-->